MENS EN NATUUR

26 december 2015

Prettige feesten ...voor de dieren?

Je zal het dezer dagen wel gezien hebben op de televisie, het spotje van gaia (wel even naar beneden scrollen wanneer je geluid hoort).
Heel hard, maar het doet je toch nadenken over wat dieren soms moeten lijden om (voor de mens) iets 'lekkers' af te leveren! 


Komt er ooit een vleesvrije maatschappij?
Is het ethisch verantwoord wat de mens dieren aandoet? Volgens Tobias Leenaert, directeur van het Ethisch Vegetarisch Alternatief [EVA] "zullen we ergens deze of volgende eeuw naar onszelf terugkijken en barbaren zien" (z.d., in Dekeyser, 2013, p.26). We zien de dieren die geslacht worden en op ons bord belanden niet meer als dieren (Vandevelde, z.d.,in Dekeyser, 2013) het zijn niet die dieren die we knuffelen als ons huisdier. Zou jij je allerliefste paard, poes,geit, hond, ... kunnen doden en dan opeten? Ik alleszins niet. 

Ik eet graag een stuk vlees, maar ben er niet verknocht aan en eet geen grote hoeveelheden. Ik eet ook graag een vegetarische burger, quorn, ... 
Eén maal per week proberen we thuis geen vlees te eten. Dan eten we vis, eieren of iets vegetarisch. En toch zou ik vlees niet helemaal kunnen laten, omdat ik het graag eet. Maar ik ben wel bereid om nog minder vlees te eten, dan lassen we nog 1 of 2 extra dagen vegetarisch in.
Ik probeer zoveel mogelijk vlees te kopen bij de ambachtelijke hoeveslager bij ons in de buurt. Zo weet ik dat dieren zoveel mogelijk respectvol behandeld worden.
Het is ook een probleem dat wat vroeger op een zondag of feestdag gegeten werd nu elke dag op het menu verschijnt. Denk maar aan 'biefstuk, kalkoen, lam, ...  Deze trend is ook merkbaar bij vis-en schaaldieren, gerookte zalm en scampi's eet je nu niet enkel meer op restaurant, maar doe je thuis gewoon bij de pasta. het is overal te verkrijgen, ook in de goedkope supermarkten. En wie betaalt de prijs? Niet de consument, want die wil alsmaar meer en goedkoper als het kan. Het is de natuur, de dieren die het slachtoffer zijn en ook de boeren (maar dat laatste is stof voor 'mens en maatschappij'). Ook ik ben schuldig en ben bereid om nog creatiever te worden in de keuken en mijn huisgenoten te overtuigen dat er nog meer vegetarische alternatieven zijn. 

"Mensen moeten dierenrechten krijgen" vindt de Nederlandse filosoof Erno Eskens (z.d., in Dekeyser, 2013, p.26), d.w.z. dat de mens niet enkel zorg moet dragen voor dieren en verder wel mag martelen als het voor een goed doel is, zoals de economie. Dieren hebben ook recht op een waardig leven en levenseinde zoals mensen.
Hiermee ga ik geheel akkoord, maar volgens mij kunnen we toch niet helemaal terug. Ik zou opteren voor vlees van de ambachtelijke slager, die respect heeft voor zijn dieren en daar een eerlijke prijs voor krijgt zodanig dat het niet nodig is om aan massaproductie te doen, waarbij dieren gemarteld en uitgebuit worden. Een vleesvrije maatschappij lijkt mij toch onmogelijk, laten we al beginnen met serieus af te bouwen, bewustwording en blijven sensibiliseren.


Mijn bovenstaande mening is gebaseerd op een artikel uit de krant De Standaard, geschreven door Ann-Sofie Dekeyser (2013) en is heel interessant om te lezen.


Bronnenlijst

Dekeyser, A.-S. (2013). Moeder, waarom doden wij (dieren)? De Standaard, p. 26. Geraadpleegd op  26 december 2015 via academic.gopress.be


Gaia (2015, 11 december). ‘Feestelijke’ tv-spot om geen foie gras meer te eten [Online video]. Geraadpleegd op 26 december 2015 via http://www.gaia.be/nl/nieuws/feestelijke-tv-spot-om-geen-foie-gras-meer-te-eten



6 opmerkingen:

  1. Ik vind het heel mooi dat je de dieren aanhaalde. Er is niets zo eerlijk als een dier. Maar ik vrees dat de maatschappij nooit volledig vegetarisch zal worden. De mens is van nature een vleeseter zoals een leeuw, hond, kat, arend, ... Ik hou zelf leer van groenten ed dan een stuk vlees maar ik eet het ook wel. Hierbij mag ik dan wel niet aan die diertjes denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Elske,
    Onze voorouders leefden o.a. van vlees. Ze gingen jagen om te overleven en dat zal ook niet op de meest diervriendelijke manier gebeurd zijn. Nu eten we niet (enkel) meer om te overleven, maar ook voor het plezier met als gevolg dat we steeds meer en eigenlijk te veel eten. We zouden voedsel terug moeten leren waarderen en bewuster eten. Dat zou al een hele stap zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het volledig met je eens. Eten is ondertussen in onze maatschappij luxe geworden, terwijl andere mensen verhongeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben veganistisch en doe dit voor de dieren en tevens ook voor mijn gezondheid.
    Wat Ann-Sofie De Keyzer daar schrijft is best wel een pittig en interessant artikel.
    Tobias Leenaerts heeft ook echt wel gelijk in het artikel met zijn vergelijking met die leraar en zijn sigaret. Er is dus hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Nathalie, ik vind dit heel sterk van jou. Ik zou het niet kunnen. Ik eet graag vlees, niet te veel,maar toch. Deze avond aten we 'tofugehakt' in een ovenschotel. En het was heel lekker! Mijn oudste zoon had toevallig de verpakking gezien en was al verontwaardigd dat het geen 'echt' gehakt was! En ja, toen we begonnen te eten, was de reactie; "Ik lust dat niet, het is geen echt vlees!" Waarop ik;"Vandaag is het eens geen vlees, we doen het voor de dieren en het is ook gezond." Om maar te zeggen dat het aan ons -als ouders- is om het goeie voorbeeld te geven, dat we niet elke dag vlees moeten eten, dat er ook lekkere alternatieven zijn. Wij eten zeker 1 keer per week geen vlees, wel vis of eitjes. Af en toe eten we ook vegetarisch, maar mijn zonen moeten nog fel overtuigd worden. Mijn man en ik hebben er minder problemen mee. We streven naar 2 keer per week vleesloos. Volhouden is de boodschap!
    Ik ben alleszins benieuwd of we inderdaad naar een vleesvrije maatschappij kunnen evolueren. Ik kan het me moeilijk inbeelden, maar normen veranderen, er is zeker hoop. Veel mensen -ook wij- zijn er ons van bewust dat het zo niet langer verder kan en beetje bij beetje zijn we dichter bij minder vlees eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Godelieve
      Dank je. Ik was 12 jaar vegetariër maar de film Earthlings heeft mij de stap doen zetten om veganistisch te gaan.
      Wij hebben een dochter van 7 en ik merk ook dat wanneer ik eens met iets nieuw thuis kom dat ze dan ook reageert met het bekende 'ik-lust-het-niet-zinnetje'. (het waren gele linzen i.p.v. de groene die we altijd eten.)
      Van mij moet ze altijd proeven. Maar het is soms ook met lange tanden hoor ;)
      En zoals je zelf reeds vermeld, voorbeeld blijven geven en volhouden, dan komt dat zeker in orde.
      Ik vind het trouwens knap dat jullie al 2 keer per weer vleesloos gaan. Jullie proberen als vleeseters tenminste je best te doen en dat doen anderen gewoon dikwijls niet. Dus zeker heel leuk! :)

      Verwijderen